Купуването на руски газ от Булгаргаз през търговци на газ на

...
Купуването на руски газ от Булгаргаз през търговци на газ на
Коментари Харесай

Шефът на „Булгаргаз“ очаква недостиг на газ с идването на отоплителния сезон

Купуването на съветски газ от " Булгаргаз "  през търговци на газ на по-високи цени се е случило през месец май и в идващите месеци след прекратяването на дотавките от " Газпром ". Това удостовери ръководителят на Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски по . 

Той акцентира, че е удачно да се използва правилната дефиниция - търговци на газ, а не медиатори. Търговците на газ са компании, които оперират на пазара и това е тяхната активност - да купуват газ, било от Русия, било полутечен газ и да го продават. " Булгаргаз " са заменили изчезналите количества.

" Ситуацията беше такава - от през днешния ден за на следващия ден се прекратиха доставките и когато замениш доставки по дълготраен контракт с по-изгодни условия с такива с цени на настоящи пазари, цената е по-висока. Това е спешна обстановка, с която трябваше да се оправим ", сподели той.

Топчийски се надява цената на газа за септември да бъде малко по-ниска, защото се вижда утешение през последната седмица. " За страдание наклонността няма да е в трайно понижение, занапред ще има дефицит с идването на отоплителия сезон ", сподели той.

" Оттук насетне трудно би бил решен казусът с газовите доставки. Единственото, което би трябвало да се прави, е да се ръководи вярно и уравновесено в идващите година-две, защото това са условия, които не зависят от България, процеси, които ще лишават време ", счита шефът на " Булгаргаз.



Топчийски удостовери, че за азерския газ не се заплаща на контрактувана цена, тъй като не е финализиран интерконекторът с Гърция. Това ще стане след стартирането на употреба на връзката през октомври. В момента част от количествата са на договорна цена, част са на близка до пазарната.

Важно е да се каже, че азерският газ, който плащаме не по договорна цена, е спомагателен, сподели той.

За 7-те танкера с полутечен газ каза, че офертата е призната под изискване и крайната дата за завършване на контракта е 19 август. Не счита, че цената на американските компании е преференциална - тя е близка до пазарни цени.

" За нас приоритет номер е съществуването на газ, цената в действителност е значима, само че остава на вторичен проект ", сподели Топчийски.

Той отхвърли " Булгаргаз " да е на загуба, а в противен случай - за последния регистриран интервал е на оперативна облага от 6.5 млн.

" Тези 500 млн, които бяха визирани като загуби, няма такива суми. Факт е, че все още имаме проблем със събираемостта. Ликвидността на сдружението е под въпрос. Основният дебитор е " Топлофикация- София " и се опитваме да съберем по-голяма част от вземанията, с цел да имаме оборотни средства ", сподели Топчийски.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР